Utrustning till dig och din häst

Utrustning och redskap i olika hästsporter

Att hästar är dyra i drift, det vet vi. Men vad behöver man köpa till sin häst och till själv som kusk eller ryttare? Ja, det beror förstås på om du är just kusk eller ryttare. Trav- och ridsporten har nämligen olika behov. Och det är ju inte alla som tävlar dessutom. Här kommer du att få inspiration till vad du kan tänkas behöva köpa, oavsett om du är kusk eller ryttare.

Ryttare behöver köpa utrustning till hästen, till sig själva och till stallet. Saker ryttaren kan tänkas behöva inhandla är benskydd, broddar, flugskydd, fodertillskott, grimmor och grimskaft, hovslagartillbehör, hästtäcken, hästvård, klippmaskin, utrustning till longering, lädervård, reflexer, ryktsaker, sadlar och tillbehör, schabrak, träns och dylikt. Det är med andra ord mycket utrustning att fundera över.

Kuskar behöver också köpa utrustning. Saker som behöver inhandlas är selar och seltillbehör, täcken, huvudlag, benskydd, selunderlag, rycktussar och huvor, bett, grimmor och grimskaft, huvudstänger och strupskydd. Sedan är sulkyn icke att förglömma. Trav är en materialsport på många sätt, och vilken utrustning man behöver köpa beror på vilken häst man äger. Förhoppningsvis hittar du rätt i djungeln av utrustning.

Inom travsporten är Finn-Tack ett populärt märke. De har all utrustning du och din häst kan tänkas behöva. De tillverkar även sulkyer av högsta kvalitet. Förutom Finn-Tack är Custom ett omåttligt populärt märke. Tyvärr är deras sulkyer mycket dyra, det är inte ovanligt att priset överstiger 80 000 kronor per vagn. Ridsporten ska vara glada som undkommer att köpa sulkyer.

Travhästar kräver allt mindre utrustning på benen nu för tiden, men desto mer på huvudet. Inom travsporten använder man utrustning för att förändra ett oönskat beteende, vilket kan vara att springa snett med huvudet. Dock måste man understryka att det även finns individanpassad utrustning, där det inte handlar om att förändra ett beteende utan om att förhindra skador.

utrustning