Tävla i dressyr

Dressyr och sportens rörelser

Dressyr handlar om samspelet mellan häst och ryttare. En väldresserad häst är trivsam att rida. Dressyr kommer från militärens praktiska ridning. Vad man eftersträvar är att samla hästen samt att få hästen på tygeln. Hur man samlar en häst i dressyr framkommer i tävlingsreglementet. När man tävlar i dressyr är samspelet avgörande, och hjälper får inte synas inför juryn. Dressyr är uppdelat i olika klasser – lätta, medelsvåra samt svåra klasser. I den senare ingår Grand Prix, där piaff och passage är viktiga inslag i framförandet.

Det finns viktiga rörelser att förhålla sig till inom dressyr. Skritt, trav, galopp, halvhalt, volt, ryggning, vändningar, skänkelvikning, skolorna, piaff, passage och piruett är några av rörelserna. Det är viktigt att man följer banans ridvägar. Tillhör man den högre klassen dressyrryttare kan man prova på levad och pesad, cropupade, courbette, ballotad och kapriol. Det är sådana rörelser Cadre Noir och Spanska ridskolan uppträder med.

Sverige har fostrat många duktiga och framgångsrika dressyrryttare genom åren. Jan Brink, Kyra Kyrklund, Ulla Håkansson, Isabell Werth, Nicole Uphoff, Anky van Grunsven, Pether Markne, Patrik Kittel, Edward Gal och Tinne Vilhelmsson Silfven är några exempel. Många timmar på hästryggen ligger till grund för deras framgång. Vad krävs förutom tålamod för att lyckas som dressyrtyttare?

Det är viktigt att man tränar annat än dressyr, konditions- och styrketräning är avgörande för en ryttares framgång. Det är också viktigt att man alltid analyserar sina dressyrträningar, då förstår man snart vad man behöver förbättra samt vilka styrkor man har. Försök också att rida mycket sitsträning, det vill säga att rida utan stigbyglar. Sitsträningen förbättrar din balans på ett effektivt sätt.

Och tålamod är en värdefull egenskap. Den som drömmer om att tävla i dressyr får aldrig ge upp. Konkurrensen i tävlingarna är mycket hård, och det enda man kan göra är sitt bästa. Tålamod resulterar till slut i framgång.

dressyr