Horsetrade – köp eller sälj en häst

Häst att förlora eller tjäna pengar på

När man köper eller säljer häst ska man vara pessimistisk, det finns alldeles för mycket som kan gå åt pipsvängen. Följer man råden från jurister och veterinärer minskar risken att bli besviken. Något som inte får glömmas bort är att köpet inte alltid är avslutat efter ägarbyte. Det är viktigt att tänka på för såväl köpare som säljare. Om motparten inte har kännedom om villkoren som gäller ökar risken för osämja.

Risken att problem uppstår efter ägarbyte av häst är överhängande. Problemen kan handla om att en häst inte trivs i den nya miljön, med ryttaren eller med utrustningen. Det medför att förväntningarna spricker ganska snart. Tror man att avtal förhindrar liknande problem är man naiv, det finns inget avtal som är optimalt vid hästköp. Om man däremot följer en checklista till punkt och pricka minskar risken för liknande problem.

Undersök vem köparen/säljaren är. Har han/hon ekonomiska bekymmer? Har han/hon bra eller dåligt rykte? Genom att hitta svaren på följande frågor minskar risken för osämja. Som köpare är det viktigt att kontrollera att hästen i fråga har hästpass, och att det är giltigt. Kontrollera också hästens skadehistorik. Det kan bli en otrevlig överraskning annars. Man kan också kontakta tidigare ägare för att höra sig för om hästen, de känner hästen bättre än någon annan och är neutrala i köpet.

Innan man köper häst är det viktigt att provrida hästen, inte bara en gång utan fler gånger. Om möjlighet finns är rekommendationen att provrida hästen utanför dennes hemmiljö. Där och då blir du snart varse hur hästen fungerar utanför hemmet. Den som är oerfaren kan med fördel ta med sig en erfaren tränare, han eller hon ger dig värdefulla råd. Du ska också besiktiga hästen hos en erfaren veterinär, och det är viktigt för både köpare och säljare.

Till sist är det viktigt att både köparen och säljaren delar med sig av sina förväntningar, och det får gärna finnas med i kontraktet. Och ja, kontrakt måste alltid skrivas. Annars kommer problem garanterat att uppstå.

häst